Een grondstof die in verschillende producten wordt gebruikt en van mij wel eens in de schijnwerpers mag is: mica. Maar dan niet per se in de goede schijnwerpers, mica is namelijk wel fijn voor je haar en voor glimmende auto’s, maar niet zo fijn voor mens en wereld. In deze blog leg ik jou het verschil uit tussen natuurlijke mica en synthetische mica, we kijken dan vooral naar mica in verzorgingsproducten.

Haarzeep met natuurlijke mica van Botma en van Bennekom

Wat is Mica?

In gewone taal: mica is een mineraal, wat wordt gebruikt om producten glanzend te maken, denk hierbij aan auto’s maar ook aan je haar en huid. Mica is een licht product, wat fijn kan zijn voor in verzorgingsproducten. Er zijn ongeveer 35 verschillende soorten mica, deze soorten kunnen we onderverdelen in twee categorieën: natuurlijke- en synthetische mica.

In iets geografischere taal: Mica wordt gewonnen uit pegmatietgesteente, een stollingsgesteente. Door erosie van de gesteenten: graniet en ryoliet, verweren de mica deeltjes tot kleimineralen.

Winning natuurlijke mica

Natuurlijk klinkt vaak als de beste keuze, maar is dat ook zo? Natuurlijke mica wordt vooral gewonnen in Bihar, een deelstaat van India, meestal illegaal. Mica wordt gewonnen uit mijnen en is hierdoor een natuurlijk product. Mica is een gewild product en is bijvoorbeeld ‘onmisbaar’ in de elektronica industrie. Het winnen van die mica wordt voor een groot deel gedaan door kinderen die vaak nog geen acht jaar oud zijn. Vanuit het rapport van Terres des Homes wordt de aanname gemaakt dat de gebieden waar mica wordt gewonnen vaak te kampen hebben met de volgende problemen:

  • Hoge armoede- en werkeloosheidscijfers
  • Kleinschalige en/of illegale mijnbouw
  • Het veelvoudig voorkomen van kinderarbeid in het desbetreffende land
  • Zwak institutioneel kader
  • Hoog risico gebied

Daarnaast komt bij de winning van mica een grote schaal van ontbossing kijken. Om de mijnen ‘bloot te kunnen leggen’ worden hele habitats van flora en fauna afgebroken. Het probleem met het ontbossen van regenwouden is dat deze wouden niet of nauwelijks terug kunnen groeien, hier hoop ik een blogpost over te schrijven.

Productie synthetische mica

Synthetische mica wordt gemaakt in het lab en wordt in producten aangeduid als fluorflogopiet zo vertelt de site van Lush. Deze mica wordt geproduceerd door bepaalde stoffen en materialen te verhitten. Ook Terre des Hommes heeft onderzoek gedaan naar synthetische mica en duidt aan in hun rapport dat er voor zover we weten geen mensenrechten (we hebben het hier dan voornamelijk over kinderarbeid) en/of milieurechten worden geschonden bij dit proces.

Mijn conclusie

Ik heb voor mijzelf besloten geen verzorgingsproducten meer te kopen waar Mica in zit. Ik ben een groot voorstander van het gebruik van natuurlijke grondstoffen, maar tegen kinderarbeid kan ik echt geen ‘ja’ zeggen. Hoewel ik het onderwerp kinderarbeid toch vaak erg lastig vind. Want wat gebeurd er met de kinderen als de kinderarbeid in Mica mijnen stopt? Gaan de kinderen dan echt een betere toekomst tegemoet of komen zij terecht in een misschien nog wel erbarmelijker milieu?

Bronnen/meer lezen?

Rapport Terre des Hommes over kinderarbeid in mica mijnen
Lush over synthetische mica
Onderzoek over de gezondheidseffecten van het werken in mica mijnen
Geomorfologie van mica
Mica vrije- en mica gebruikende make-up merken
Website IJM Nederland (organisatie die zich inzet tegen slavernij)
Mica vrije make-up merken
De impact van mica mijnen op de natuur