Disclaimer: Deze blogpost vind ik spannend om te delen. In deze blogpost deel ik mijn mening, dit is dus mijn mening en geen overtuiging naar jou toe als lezer. Deel vooral jouw mening en gedachtes, maar respecteer ieders politieke voorkeur.

Op 2 mei 2020 schreef ik een Instagram post over ‘vooroordelen’ van mensen die ik wel eens naar mijn hoofd geslingerd krijg als ik zeg dat ik zo duurzaam mogelijk probeer te leven. Eén van die zaken is de verbazing van mensen als ik benoem dat ik niet op een ‘groene’ partij stem zoals Groen Links of de Partij voor de Dieren. Veelal zie ik op internet: ‘stem groen!’, wanneer ik zoek naar duurzame dingen die ik als mens kan doen voor de wereld. Maar ik stem niet groen en ik leg je in deze post uit waarom het naar mijn idee oké is om hierin je eigen keuze te maken.

Deze blogpost ligt denk ik een jaar op mijn hart en nu is het moment daar dat ik het met jullie deel! Politiek is een onderwerp wat ik erg interessant vind, niet alleen het discussiëren met anderen over standpunten maar ook het ontwikkelen van een eigen mening over bepaalde zaken vind ik erg interessant. Daarnaast ben ik dol op het hele circus om de Tweede Kamer heen, de campagnes, politieke compilaties op Youtube en het stemmen zelf! Inmiddels ben ik bezig om van elke politieke partij die op dit moment onderdeel uitmaakt van de Tweede Kamer een boek te lezen.

Voorheen stemde ik wat mijn ouders stemden, gewoon omdat dat goed voelde, ik deelde hun mening en daarom stemde ik met hen mee. Ze hebben mij wel altijd vrij gelaten in mijn keuze. De laatste paar jaren ben ik mijzelf steeds meer gaan verdiepen in de verschillende partijen. Ik ben vooral na gaan denken wat voor stemmer ik ben.

Tijdens een werkgroep over politiek op mijn studentenvereniging leerde ik dat er verschillende soorten stemmers zijn:
– De kiezer die stemt op een lijsttrekker die hij/zij sympathiek vindt;
– De kiezer die stemt op een partij waarmee hij/zij zich identificeert;
– De kiezer die stemt op een partij waarvan het verkiezingsprogramma het dichtst bij de eigen opvattingen ligt;
– De kiezer die stemt op basis van het beleid van de afgelopen regeerperiode;
– De kiezer die stemt op basis van een ‘zuil’ (liberaal, socialist, etc.)
Bron: Woerdman, E. (2013). Politiek en politicologie (Vol. 4). Wolters-Noordhoff.

Ik heb hierbij best een helder beeld nu: Ik stem op een lijsttrekker, iemand waarvan ik denk dat hij of zij ook echt het land zou kunnen leiden als premier. Ik stem op een partij waarvan ik denk dat de standpunten het beste uitpakken voor de gehele Nederlandse bevolking. Ook stem ik op een partij waarvan de standpunten het dicht bij mijn waarden en normen liggen. Daarnaast kijk ik naar de verschillende thema’s binnen partijen. Zo kan ik mij wel vinden in de groene standpunten van GroenLinks, maar gaan ook een deel van hun standpunten echt niet samen met mijn christelijke waarden en normen. Dit voorbeeld van GroenLinks is dus een van de vele en zo ga ik voor mijzelf meerdere partijen af.

Op sociale media worden veel verschillende tips gegeven om duurzamer te leven, dat doe ik zelf ook en dat is ook helemaal oké! Net zoals ik campagne voeren voor de Tweede Kamerverkiezingen oké vind. Maar ik denk dat het belangrijk is dat je kritisch blijft kijken. Groen stemmen is niet per se een logische duurzame stap. Kritisch opnieuw de standpunten van partijen bekijken is naar mijn idee veel logischer. Want ik ben wel tegen dierenleed maar niet voor de Partij voor de Dieren, omdat ik klimaat, milieu en dierenwelzijn binnen de politiek niet het belangrijkste onderwerp vind. Dit neemt niet weg dat ik het wel belangrijke partijen vind, en het goed vind dat ze bestaan! Ze inspireren de rest van de Kamer!

Graag geef ik je wat tips om een politieke voorkeur te vormen. Deze dingen hebben mij geholpen, maar dat houdt niet in dat ze automatisch ook voor jou werken:
– Ga niet blind af op de stemwijzer, bekijk de partij programma’s op zijn minst voordat je op je stemwijzeresultaat stemt;
– Bedenk wat voor stemmer jij bent en neem dit als leidraad;
– Schrap wat partijen van je lijst waar je sowieso niet op gaat stemmen en breng deze terug naar een lijstje van 3 of 4 partijen;
– Weet dat het oké is van mening te veranderen, de verkiezingen zijn maar eens per vier jaar, jouw leven veranderd en in die tijd zo ook je visie op bepaalde zaken;

Stemrecht is een van de mooiste rechten die je hebt, gebruik het goed. Maar onthoudt dat het JOUW stemrecht is, niet dat van een ander. Ik moedig je aan om in maart te gaan stemmen op een partij of persoon die het beste bij jou past, een partij waar jij je goed bij voelt. Ga het gesprek en de discussie met elkaar aan, leer van elkaar en vorm je eigen visie.

Groetjes,
Milou