Op mijn site wil ik kleine, duurzame en/of lokale ondernemers een podium bieden. Ik ben erg fan van kopen bij lokale en kleine ondernemers, ik vind het leuk om hen te steunen maar vooral een product met een verhaal vind ik tof! Vandaag het verhaal achter: Naaice uit Delft!

Tessa en ik ontmoetten elkaar vorig jaar via Instagram, wat bleek, we wonen praktisch naast elkaar, hebben gemeenschappelijke vrienden en kunnen heerlijk kletsen met elkaar. Als je mij al een tijdje volgt weet je dat ik onwijs fan ben van wat Tessa doet, in deze blogpost haar verhaal!

Wie is het gezicht achter Naaice?
Tessa is een Delftse student en is het gezicht achter Naaice! Tessa studeert Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft en naait in haar studentenkamer, met een prachtig uitzicht over Delft, de mooiste tassen en etuis in elkaar!

Hoe kwam je op het idee voor Naaice?
‘’Ik loop al best wat jaartjes rond op mijn studentenvereniging en was onderdeel van de ontvangstweekcommissie. Tijdens de opruimdag van deze commissie worden vaak veel banners en posters in de containers gegooid. Ik had wel eens een tas van een banner gezien en ik dacht: dat kan ik ook wel! Toen ben ik begonnen met fanny packs te maken van zo’n banner, ik had een paar prototypes gemaakt en ik merkte dat mensen er enthousiast van werden. Die fanny packs waren nog mega conceptueel dus daar maakte ik wat nieuwe versies van. Het duurde wel even voordat ik ook tassen ging verkopen: Ik naai namelijk alles op mijn huis-tuin-en-keuken naaimachine en ik ontwerp ook alles zelf.’’

‘’Mijn kickstart begon nadat ik voor mijn bouwkunde minor een winkelinterieur ontwierp voor de Kunstsuper in Delft. Ik mocht daar wat tassen verkopen en even later startte ik mijn bedrijf op! Later ging ik verkopen via Etsy, ik kende de weg daar al een beetje en begon daar steeds wat tassen op te zetten. Ik deed dat vooral uit de gedachte: Ik wil die banners een tweede leven geven.’’

‘’Met de verkopen gaat het op dit moment prima! Ik post telkens collecties, laatst kwam mijn tweede collectie online en die ging best hard! Nu beginnen ook steeds meer mensen die ik niet ken mijn tassen te kopen, dat is echt tof!’’

Wat geeft jou energie als je met Naaice bezig bent?
‘’Als ik een tas aan het maken ben word ik er ook zelf altijd wel een beetje verliefd op. Dan denk ik: Ooh ik zou deze ook zelf willen hebben. Dan zit ik een beetje te fantaseren waar het heen gaat, als de koper dan over tien jaar naar die tas kijkt denkt ie misschien nog even aan me.’’

‘’Dat ik al die banners heb kunnen redden is zo tof, mensen hebben er zoveel tijd en moeite in de designs van de banners gestoken. Het geeft me wel een goed gevoel dat ik de banners dan nog een keer kan gebruiken. Als ik aan het einde van een banner ben den ik: wauw ik heb met deze hele banner anderen blij kunnen maken.’’

“Ik ga vaak slapen met een idee voor een nieuw model tas, en als ik dan wakker wordt en ik denk er nog steeds aan, dan ga ik het uitproberen: en dat is echt leuk!”

Hoe zet jij je in voor een mooiere wereld?
‘’Ik maak producten die in lijn zijn met een circulaire economie. Ik zorg dat het materiaal zo min mogelijk waarde verliest, dat noemen ze upcycling. Ik verhoog de waarde want zo’n banner is op zichzelf niks meer waard na een evenement. Het draagt ook wel bij aan de slow fashion beweging, ik hoop dat mensen niet zomaar naar winkel X gaan, maar nadenken over waar hun spullen vandaan komen. Daarnaast vind ik het gaaf om mensen mooiere herinneringen te geven van een bepaald evenement.’’

Wat zijn jouw doelen en dromen?
‘’Oeeh goeie vraag, ik denk dat het hoofddoel van Naaice is om heel veel meer mensen blij te maken en na te denken over materiaalverspilling. Of dat dat een groter bedrijf is of grotere oplages weet ik niet precies. Maar het lijkt me wel tof om er echt een begrip van te maken, een soort bewustzijn te creëren: Dat mensen gaan nadenken over wat je allemaal met het materiaal kan en dat het vanzelfsprekend wordt dat je banners een tweede leven geeft, in plaats van dat je deze plastic producten meteen in de container gooit.”

Benieuwd naar Tessa’s werk? Check dan haar Etsy shop en haar Instagram zeker even! Wil jij nu ook een toffe etui of tas van jouw banner? Neem dan contact op met Tessa via naaice.com. De maximale oplage is 20 stuks.